Якої тільки техніки та допоміжних інструментів немає на сучасній кухні! Ми вже не уявляємо приготування їжі без пристроїв, які спрощують різноманітні кулінарні процеси.
Сьогодні порівняємо два популярних представників техніки, які створені для випікання хліба, запікання м’яса або овочів і розігріву страв. Це мініпіч і вбудована електрична духовка. Обидва пристрої впораються і з випіканням страв, і розігріють їх як треба. Проте все ж таки мають суттєві відмінності. Нумо розбиратися, щоб зробити правильний вибір.
Розміри мініпечі та вбудованої духовки: основні відмінності
Головною відмінністю між мініпіччю та вбудованою духовкою є їхні розміри: мініпіч, або настільна електрична духовка, суттєво менша за вбудовану духовку.
Візьмемо, приміром, настільні електричні печі бренду Minola. І з упевненістю можна сказати, що компактність електричних печей цього виробника є їхньою перевагою. І ось чому: мініпіч — ідеальна техніка для малогабаритної кухні, де людям складно розміститися, не кажучи вже про встановлення додаткової техніки. Об’єм внутрішньої камери настільних електричних духовок від Minola залежно від моделі коливається в межах 27—48 літрів.
Також мініпіч — прекрасний варіант і для просторої кухні, де можна не економити місце та розмістити які завгодно пристрої, проте є сенс за можливості економити електроенергію. Справа в тому, що електрична мініпіч ощадливіша в споживанні кіловатів — залежно від моделі максимальна потужність пристрою 1300—1500 Вт. І це ще один «плюс» на користь саме настільної духовки.
Все, що вам треба для експлуатації настільної електричної духовки після того, як ви втілили свій намір купити мініпіч, — це встановити її, наприклад, на стільницю та під’єднати до розетки. От і всі премудрості монтажу настільної духовки. За потреби мініпіч можна переставити в інше місце та навіть транспортувати куди забажаєте, й експлуатувати всюди, де є електроенергія: на дачі, в офісі тощо.
Натомість із вбудованою електричною духовкою так не вийде. Адже вбудована електрична духовка — це стаціонарна техніка, яку вбудовують у спеціально відведене місце в кухонній шафі. Об’єм внутрішньої камери стандартної вбудованої духовки варіюється в межах 50—80 літрів — залежно від моделі. Так, вбудована духовка — техніка універсальна, і за її допомогою ви приготуєте різноманітні страви, причому великі порції. Але споживання електроенергії вас не потішить.
В настільній електричній духовці можна повноцінно випікати хліб, запікати м’ясо та овочі, нашвидкуруч розігрівати страву. Це ідеальна техніка, коли є потреба швидко приготувати прості та смачні страви для невеликої кількості людей. Чудово, якщо є можливість використовувати мініпіч як додатковий пристрій на великій кухні. Проте якщо кухня компактна, то настільна духовка цілком може стати головною кулінарною помічницею в приготуванні страв.
Принципи використання: зручність і функціональність
Щоб приготувати страви в мініпечі, достатньо настільну електричну духовку встановити на рівну поверхню та підключити до розетки. Все — ставте всередину камери деко з продуктами та чекайте на апетитний результат.
Вбудована електрична духовка встановлюється стаціонарно та потребує професійного монтажу. Так, вона має чимало функцій, чим не завжди можуть похвалитися мініпечі. Хоча сьогодні деякі настільні електричні духовки від Minola преміум класу мають такі базові функції, як регулювання температури, підсвітка камери, таймер із звуковим сигналом, рівномірне приготування на рожні завдяки обертанню, конвекцію. Тож поступаються вбудованим духовкам не стільки функціоналом, скільки розмірами. Проте для базових потреб невеликої родини цілком вистачить саме мініпечі.
Час приготування, енергоефективність та особливості встановлення
У вбудованій духовці страви готуються довше через більший об’єм внутрішньої камери.
Натомість мініпіч швидко розігрівається, бо має порівняно невеликий об’єм внутрішньої камери. Але і в настільній духовці, і у вбудованій страви приготуються однаково якісно, адже функція рівномірного розподілу температури є в тій, і в тій техніці.
Енергоефективність залежить від потужності приладу та його об’єму. Тому логічно, що великі вбудовані електричні духові шафи набагато більше енергозатратні, ніж майже удвічі менші настільні духовки. Завдяки цьому мініпечі купують невеликі сім’ї, які живуть у невеликих помешканнях. Так заощаджують на електроспоживанні.
Для тих, хто ставить запитання: скільки світла бере електрична духовка, а скільки вбудована, — відповідаємо, що потужність мініпечі зазвичай удвічі менша за потужність вбудованої електродуховки — 1200—1500 ват проти 2000—3000 ват відповідно.
Особливістю мініпечі є те, що з нею питання монтажу взагалі не стоїть. Для її роботи потрібна рівна поверхня і розетка. А от монтаж вбудованої електричної духовки потребує втручання кваліфікованого майстра, який зможе правильно інтегрувати техніку в кухонні меблі так, щоб вона і працювала бездоганно, і мала вигляд як єдине ціле з кухонним гарнітуром. Словом, монтаж вбудованої електричної духовки вимагатиме додаткових витрат.
Вартість: мініпечі й електродуховки — що вигідніше?
Нижня межа вартості настільних мініпечей Minola — 2700—2800 грн. Потужніші моделі преміум-класу з більшою кількістю функцій та об’ємнішою внутрішньою камерою коштують на 1500—2000 грн дорожче. Але все одно це суттєво дешевше, ніж вбудовані електричні духові шафи! Вартість вбудованої електродуховки починається від 9000 грн і росте залежно від матеріалів, з яких виготовили техніку, потужності пристрою, об’єму внутрішньої камери та кількості функцій.
Тож мініпіч — зусібіч вигідний варіант електричної духовки: і компактна, і дешева, і функціональна.
Якщо в вас росте переконання купити саме настільну електричну духовку, зважайте на свої побажання щодо об’єму внутрішньої камери та базові функції пристрою. Обов’язково обирайте модель із функцією конвекції — рівномірного розподілу гарячого повітря, завдяки чому страви прогріваються швидко та готуються ідеально.
Резюме: що вибрати для вашої кухні?
Отже, якщо вам потрібен компактний пристрій для швидкого приготування невеликих порцій повноцінної гарячої страви, то мініпіч — саме те, що треба.
Якщо ж ви — адепт великих об’ємів і функціональності до дрібниць, любите готувати багато складних страв, а часом навіть дві страви одночасно, до того ж маєте велику сім’ю та простору кухню, то тут не місце компромісам — вам потрібна тільки вбудована велика електрична духова шафа.
Бренд Minola пропонує і мініпечі, і вбудовані електричні духовки для покупців різного достатку. Кожен клієнт знайде свою модель чи в магазині, чи на сайті. Замовити техніку можна онлайн із доставкою по всій Україні.
Написати коментар